Vem kommer vilja se en ny Ensam Hemma?

 
Jag såg nyss trailern till den nya Ensam Hemma-remaken. Och jag känner ingenting. Jag är helt tom. Ingen ilska, inget hat, ingen avsky, ingenting. Bara ett tomt första intryck av gammal luft. Men den fick mig att tänka. Vem i sina sinnes fulla bruk tror på allvar att detta kommer flyga? Och vem vill kolla på skiten? Vilka är målgruppen? Detta är frågor jag tror genierna bakom remaken aldrig ens funderat på.

 
Jag vet inte hur många som egentligen har koll på det här. Men sedan det fantastiska originalet släpptes 1990 har det kommit ut fyra uppföljare. FYRA uppföljare.
En av dem känner de flesta till. Den där som kom ganska tätt inpå den första, innehöll samma skådespelare och inte alls var lika dålig som familjefilmsuppföljare oftast är. Tvåan är fortfarande en film som brukar gå varm hos folk i juletider. 
Ensam Hemma 3 däremot är så dålig och o-julig att t.om barn, som ju är den tilltänkta målgruppen, har svårt att fatta grejen. Skurkarna är terrorister (!), fällorna är närmare mordförsök än spratt och ungen heter Alex istället för Kevin. Det är helt enkelt en sinnessjukt onödig uppföljare. Inga mer tack.
 
 
Men jodå. Några år senare dänger några sopiga producenter ut Ensam Hemma 4 direkt till DVD. Ingen biopremiär här inte. Det skulle inte föråna mig om den inte ens fick visas på tv. 
I Ensam Hemma 4 är Kevin McCallister tillbaka. Typ. Inte riktigt eller alls faktiskt. Det ska föreställa Kevin men med ny undermålig och inte-alls-trovärdig-som-Kevin-skådis. Och filmen kommer inte med något nytt och är på något sätt rentav så dålig att den till och med förolämpar Ensam Hemma 3. Och den floppar även totalt såklart. Barn hatar den, vuxna hatar den, djur hatar den, John Hughes vänder sig i graven. Snälla, kan det vara slut nu.
 
 
Det trodde man. Det skulle ta hela tio år innan nästa geni kom på idén att göra en Ensam Hemma 5. Men snitsiga som de var skippade de själva "femman" och tryckte dit extratiteln "The Holiday Heist" istället. Som om det skulle göra någon skillnad.
Så tio år senare, lagom till att man hade glömt att dessa förolämpande uppföljare ens existerar, kommer det en till. Här följer vi en random unge utan koppling till Kevin McCallister. Och det är ungefär så mycket jag kan säga utan att få näsblod. För det blir inte sämre än så här. 
 
 
Hoppas Jag. För nu kommer det alltså en till. När alla är så trötta på uppföljare och remakes att man nästan kräks får nån idiot idén att göra remake på världens mest älskade julfilm. För det har filmteamet varit tydliga med: Det är ingen uppföljare, det är en remake. Men jag förstår verkligen inte varför och jag förstår framför allt inte vem den görs för.
Vem är det meningen ska titta på trailern och tänka "wow, den måste jag se" eller "wow, den ska jag visa mina barn". För har man inte levt under en sten hela sitt liv har man ju inte ungått originalet. Även om man inte har sett den har man hört talas om den. Den går på 14 kanaler hela jul. Man undgår den liksom inte.
Så vuxna kommer inte kolla för de föredrar originalet. Ungdomar kommer inte heller kolla för de har vuxit upp med originalet. Barn kommer inte kolla för deras föräldrar kommer visa originalet istället. Och är man som mig kommer man inte kolla för att man är så in i helvete trött på usla Ensam Hemma-versioner. Så VEM ska kolla? 
 
Jag ser det inte och jag förstår det inte. Att den har premiär på Disney+ hjälper såklart till att öka tittarsiffrorna. Men det gör ändå inte den tilltänka målgruppen mindre förvirrande. 
 
 
Vill du se trailern till vinterns hackkyckling hittar den den här under. Men det är verkligen ingenting jag skulle rekommendera.
 
https://www.youtube.com/watch?v=2BkVf2voCr0
 
Disney+ - Ensam Hemma - Julfilm - Remake